• Nowy

Pyłek pszczeli 200 g

Białko obecne w pyłku kwiatowym zawiera ponad 20 ważnych dla człowieka aminokwasów. Różnorodność odżywczych składników sprawia, że pyłek kwiatowy wywiera wszechstronne, korzystne dla organizmu człowieka działanie.

16,95 zł
Brutto

  • Sklep z uczciwym regulaminem Sklep z uczciwym regulaminem
  • Szybka i pewna dostawa Szybka i pewna dostawa
  • Możliwość zwrotu wybranych produktów Możliwość zwrotu wybranych produktów

Pyłek kwiatowy, czyli pyłek pszczeli, to męskie komórki rozrodcze kwiatów. Są one przenoszone przez pszczoły do ula w postaci zlepionych miodem i nektarem grudek pyłku kwiatowego.

Podobnie jak inne produkty wytwarzane przez pszczoły, również pyłek kwiatowy imponuje wartościowym składem. Zawiera m.in:

  • białka
  • cukry proste i złożone
  • tłuszcze
  • flawonoidy
  • karotenoidy
  • cały wachlarz witamin i minerałów

 

Białko obecne w pyłku kwiatowym zawiera ponad 20 ważnych dla człowieka aminokwasów. Różnorodność odżywczych składników sprawia, że pyłek kwiatowy wywiera wszechstronne, korzystne dla organizmu człowieka działanie.

Ziarenka pyłku przybierają zróżnicowany kształt w zależności od gatunku roślin z jakich pochodzą. Barwa pyłku zależna jest od ilości barwników roślinnych, takich jak karotenoidy, flawonoidy, antocyjany i chlorofil.

Najczęściej pyłek kwiatowy przybiera kolor żółty z różnymi odcieniami. Najbardziej wartościowy jest pyłek otrzymywany z takich roślin jak: wierzby, krokusy, maki, koniczyna biała i czerwona, wrzos, gorczyca, rzodkiew, drzewa i krzewy owocowe. 

Pyłek kwiatowy jest bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. W pyłku pszczelim zidentyfikowano naturalne witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.

Pyłek kwiatowy zawiera także wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów, jak: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.

Zalecane jest przyjmowanie pyłku pszczelego 3 razy dziennie na 30 minut przed posiłkiem. Dla zwiększenia przyswajalności pyłku, powinno się go dokładnie przeżuwać. 


Profilaktycznie wystarczy przyjmowanie 1 czubatej łyżeczki pyłku dziennie. Można go dodać do herbaty, soku lub wody. Przed spożyciem pyłek można zmielić. Warto pamiętać, że działanie pyłku kwiatowego będzie skuteczniejsze, jeśli połączymy go z miodem, na przykład słodząc herbatę.

Masa netto: 200 g 

Kraj pochodzenia: Polska 

SKŁADNIKI
pyłek kwiatowy.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1510 kJ / 356 kcal
Tłuszcz - 1,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3 g
Węglowodany - 61 g
w tym cukry - 23 g
Błonnik - 0,9 g
Białko - 25 g
Sól - 0,01 g
Witamina A - 4920 µg (615% *RWS)
Witamina B12 - 2,6 µg (104% *RWS)
* Referencyjna Wartość Spożycia dla przecietnej osoby dorosłe j( 8400kJ/2000 kcal).

30 Przedmioty