• Obniżka
  • Nowy

Herbata zielona oolong bio 70 g

OLONG jest rodzajem częściowo fermentowanej herbaty z Chin (prowincje Fujian i Guangdong) oraz północnej i północno-wschodniej części Tajwanu. Tą herbatę można poznać po barwie zaparzonego liścia- jego ciemniejsze brzegi przypominają liście czarnej herbaty, a pozostała część jest znacznie jaśniejsza, tak jak w herbatach zielonych. Oolong charakteryzuje się dużą zawartością taniny i katechin oraz niewielką ilością kofeiny.

16,50 zł
5,00 zł Zniżka 11,50 zł
Brutto

  • Sklep z uczciwym regulaminem Sklep z uczciwym regulaminem
  • Szybka i pewna dostawa Szybka i pewna dostawa
  • Możliwość zwrotu wybranych produktów Możliwość zwrotu wybranych produktów

Herbata oolong to pochodząca z Chin półfermentowana herbata turkusowa. Co ciekawe, w Polsce pojęcie herbat turkusowych raczej nie istnieje. Oolonga uznaje się, tak jak np. pu-erha, za herbatę czerwoną (przy czym zgodnie z chińską klasyfikacją pu-erh jest herbatą czarną).

  Oolong jest herbatą turkusową dlatego, iż Chińczycy klasyfikują herbaty przez wzgląd na kolor nie gotowego naparu, ale samego suszu. A jak wygląda zaparzony oolong? Rozpoznaje się go po tym, iż brzegi jego liści są ciemne niczym liście herbaty czarnej, a ich środek kolorem przypomina liście herbaty zielonej.

Właściwości

Herbata oolong obniża ciśnienie krwi, poziom złego cholesterolu, a także wspomagają pracę nerek oraz wątroby, stabilizują poziom cukru we krwi (dlatego polecane są cukrzykom) i wykazują działanie przeciwnowotworowe (dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów).

  Argumentem na rzecz picia oolonga dla wszystkich osób dbających o swój wygląd będzie natomiast fakt, iż herbata ta wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej oraz utrzymywanie prawidłowej masy ciała, a także znacząco poprawia stan skóry, redukując np. zmiany trądzikowe oraz cellulit.

 

Zastosowanie

  Herbatę oolong parzy się w temperaturze 95 °C przez około 1-1,5 minuty Do zaparzenia herbaty oolong, na 120ml wody, potrzeba około 9-10g suszu.

10 Przedmioty