• Obniżka

Miód manuka 500 g 548 MGO

Miód Manuka zawiera substancję o nazwie methylgloxal, co powoduje, że jest unikalnym produktem wśród miodów. Odkrył to prof. Thomas Henle wraz ze współpracownikami z Politechniki w Dreźnie. Związek ten występuje w miodzie Manuka w ilościach, w jakich nie ma go w innych produktach. Henle opisał wyniki swoich badań w "Molecular Nutrition & Food Research Journal" w styczniu 2008 r.

227,62 zł
187,62 zł Zniżka 40,00 zł

  • Sklep z uczciwym regulaminem Sklep z uczciwym regulaminem
  • Szybka i pewna dostawa Szybka i pewna dostawa
  • Możliwość zwrotu wybranych produktów Możliwość zwrotu wybranych produktów

Miód Manuka powstaje z nektaru kwiatów Manuka. Pochodzi z terenów Nowej Zelandii, gdzie sprowadzono europejskie gatunki pszczół, ponieważ te, które żyły na wyspach nie wytwarzały miodu.

Miód Manuka początkowo nie cieszył się zainteresowaniem, co wynikało z jego specyficznego smaku, różniącego się od smaku europejskich miodów. W miarę upływu lat stawał się, jednak coraz bardziej popularny, co doprowadziło do badań nad jego składem i działaniem.

Jaki miód Manuka wybrać?
Na rynku dostępne są miody Manuka różnych producentów i posiadające różne oznaczenia. Jak wybrać dobry miód? Warto zwrócić uwagę na jego oznaczenie.

Wśród najpopularniejszych oznaczeń znajdują się UMF/NPA i MGO.

Oznaczenie UMF/NPA/MGO
Powstało z uwagi na rosnące zapotrzebowanie na miód Manuka na świecie i konieczność ochrony marki. Z uwagi na to powstała organizacja UMFHA (Unique Manuka Factor Honey Association), nazywana AMHA (Active Manuka Honey Association) - jedyny właściciel znaku UMF®, zrzeszający kilkudziesięciu producentów miodu. Bada ona każdą partię miodu i nadaje jej oryginalny czynnik UMF®, w zależności od wykrytej siły antybakteryjnej miodu.

Dlaczego oznaczenie UMF®/NPA jest tak istotne?
Ponieważ świadczy o sile antybakteryjnej miodu i o tym, że miód został poddany rygorystycznym badaniom organizacji UMFHA. To zaś daje gwarancję zakupu sprawdzonego produktu.

UWAGA: Producenci, którzy nie posiadają znaku UMF® nie poddali swoich produktów takim badaniom!

Oferowany przez nas miód to w 100% surowy miód Manuka KFactor 16+ (500 g), o jednej z największych aktywności ze wszystkich miodów Manuka .

Numer, który jest używany w określaniu antybakteryjnej siły miodu UMF (NPA) odpowiada sile działania roztworu phenolu,

Oznaczenie, które posiada nasz miód, podane w KFactor wskazuje z kolei na stężenie pyłku kwiatowego krzewu Manuka, zawartego w miodzie, badanego z użyciem atomowego rezonansu magnetycznego. W ten sposób określa się zawartość pyłku między KFactor 12 i KFactor 16.

Wartość MGO i UMF jest przeliczana i przyjmuje się dla UMF16+ odpowiednio 548+ MGO.

Masa netto: 500 g 

Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia 

Wartości odżywcze w 100 g produktu 

Wartość energetyczna 1435kj/343 kcal 

Tłuszcz: 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 

Węglowodany 80 g w tym cukry 76 g 

Białko 0 g sól 0 g 

10 Przedmioty