• Obniżka
  • Nowy

Lucerna nasiona bio 200 g

Lucerna wspomaga leczenie nadciśnienia, podwyższonego cholesterolu, cukrzycy, osteoporozy. Chroni przed uszkodzeniami DNA, oraz redukuje skutki menopauzy. 

13,89 zł
3,89 zł Zniżka 10,00 zł

  • Sklep z uczciwym regulaminem Sklep z uczciwym regulaminem
  • Szybka i pewna dostawa Szybka i pewna dostawa
  • Możliwość zwrotu wybranych produktów Możliwość zwrotu wybranych produktów

OPIS

Ekologiczne nasiona alfalfa (Medicago sativa) są wykorzystywane od 1500 lat w medycynie chińskiej i indyjskiej. Obecnie coraz popularniejsze staje się spożywanie ich kiełków. Kiełki lucerny pomagają zachować zbilansowaną dietę, idealnie sprawdzając się jako dodatek do dań głównych, kanapek oraz sałatek.

Lucerna zawiera błonnik pokarmowy oraz białko, które wiąże się z cząsteczkami cholesterolu w ten sposób oczyszcza tętnice i zapobiega zatorom. 

Zawartość witaminy C, B i antyoksydanty czynią z lucerny produkt przeciwzapalny. Szczególnie polecana osobom zmagającym się z przewlekłymi stanami zapalnymi w organizmie. Przykładowo choroby autoimmunologiczne, reumatoidalne zapalenie stawów, dna moczanowa. 

Regularne spożywanie lucerny podnosi odporność oraz chroni organizm przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. 

Lucerna wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Dodatkowo działa moczopędnie przez co usuwa nadmiar sodu i kwasu moczowego z organizmu. 

 

SKŁADNIKI

lucerna siewna - alfalfa (Medicago sativa) nasiona* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)         

SPOSÓB WYKIEŁKOWANIA NASION

 

SKŁADNIKI

lucerna siewna - alfalfa (Medicago sativa) nasiona* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)         

SPOSÓB WYKIEŁKOWANIA NASION

Do małego słoika wsypać łyżeczkę nasion, zalać wodą do połowy wysokości słoika i moczyć ok. 6-10 h. Słoik zakryć gazą i zabezpieczyć gumką.

Po namoczeniu odlać wodę i przepłukać nasiona wodą. Słoik odwrócić i ustawić na innym naczyniu w półcieniu. Nasiona należy płukać dwa razy dziennie. Nasiona wykiełkują po ok. 2 tygodniach.

Kiełki lucerny można też wyhodować w naczyniu do kiełkowania.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna 1090 kJ / 263 kcal

Tłuszcz - 3,0 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,8 g

Węglowodany - 18 g

w tym cukry - 7,5 g

Błonnik - 45 g

Białko - 19 g

Sól - 0,01 g

Masa netto: 200 g 

Kraj pochodzenia: Chiny

15 Przedmioty